Oпште информације

Шеф катедре: Редовни професор др сц. Биљана Антонијевић

У оквиру Катедре за токсикологију „Академик Данило Солдатовић“ изводи се настава на интегрисаним академским студијама Фармација и Фармација-медицинска биохемија, на свим видовима последипломских студија, докторским и специјалистичким академским студијама, као и на специјалистичким студијама за потребе здравства. На Катедри се изводи настава из три обавезна предмета и једанаест изборних предмета на оба студијска програма интегрисаних академских  студија. Студенти стичу знања и вештине из свих области токсикологије од значаја за будући рад здравствених радника, магистра фармације и магистра фармације-медицинских биохемичара.

Катедра је матична за ужу научну област Токсикологија.

Наставници и сарадници Катедре су ангажовани као руководиоци, координатори или учесници у више националних и међународних пројеката. Област научноистраживачког рада Катедре су проучавања токсикологије метала, ПОПс једињења, пестицида, психоактивних сустанци која се злоупотребљавају, ендокриних ометача, токсикологијесмеша, механизама токсичности (посебно, слободних хемијских радикала), профилаксе и терапије тровања, хуманог биомониторинга, ин силицо метода у токсикологији, као и процена ризика од изложености различитим токсичним супстанцама.

Кроз експертски рад, наставници Катедре су укључени у рад Министарства здравља, Агенције за лекове и медицинска средства, Министарства заштите животне средине, Министарства надлежног за пољопривреду и , Светске здравствене организације, Програм заштите животне средине Уједињених нација и више других установа и тела од међународног и јавног значаја. У оквиру стручног рада, наставници Катедре учествују у изради токсиколошких мишљења за потребе регистрације лекова, козметичких производа, средстава за заштиту биља, биоцидних производа, хемикалија, предмета опште употребе, итд.

Наставници и сарадници Катедре пружају значајну подршку студентима у изради студентских научно-истраживачких радова и у менторству завршних, нарочито експерименталних радова. Такође, наставници и сарадници су активни у пружању подршке студентима и студентским организацијама Факултета у реализацији бројних ваннаставних студентских активности попут конгреса, симпозијума, радионица, предавања, међународне сарадње, промоције факултета и сл.