Историјат

Изучавање токсикологије у процесу школовања фармацеута у Србији почело је 1930. године када су  планом и програмом четворогодишњих студија фармације на Фармацеутском одсеку при Медицинском факултету у Београду предвиђена два предмета из токсикологије (Токсикологија са токсиколошким вежбањима и Наука о бојним отровима). Након оснивања Фармацеутског факултета, 19. октобра 1945. године, настава из предмета Токсиколошка хемија предвиђена је за 4. годину студија (ВИИ и ВИИИ семестар), а за првог професора Токсиколошке хемије и првог управника Института за токсиколошку хемију изабран је др Момчило Ст. Мокрањац, хемичар школован на Сорбони. Залагањем проф. Мокрањца почиње развој Института а објављени научни радови били су запажени и признати и на међународној сцени. Проблематику токсичних метала и микроелемената професор Мокрањац са сарадницима је проширио и на друге области токсикологије, а за свој истраживачки допринос награђен је бројним признањима. Изабран је за дописног члана Париске академије фармације (1953), добитник је Лавоазијеове медаље (1954) и носилац је Ордена јавног здравља Француске (1955).

Након оснивања, први асистенти који су радили у Институту за токсиколошку хемију били су Божидар Рашајски (1949-1954), Сава Радмић (1951-1963), Данило Солдатовић (1956-1992) и Мирјана Недељковић (1964-2001).  После одласка проф. Мокрањца у пензију, 1964. године, за управника Института постављен је доц. др Данило Солдатовић, који је 2006. године изабран за дописног члана Француске Академије наука за област медицине а исте године Катедра добија име Катедра за токсикологију „Академик Данило Солдатовић”. У кратком периоду од 1979. до 1981. године дужност управника Института обављао је мр сц. пхарм. Чедомир Петровић, виши стручни сарадник, док је од 1981. године ту дужност преузела др сц. Мирјана Недељковић, тада у звању доцента. Проф. Недељковић је својим научним радом дала значајан допринос у области аналитичке токсикологије. Након одласка проф. Недељковић у пензију, 2001. године, за новог шефа Катедре изабрана је проф. др Весна Матовић, која је на  месту управника била до 2018. године. Проф. Матовић припадају посебне заслуге за препознавање српске токсикологије на међународном нивоу. Од 2018. године на месту шефа Катедре је проф. др Биљана Антонијевић.

Реформом наставе Фармацеутског факултета из 1987. године, проширен је план и програм Токсиколошке хемије и уведен нови предмет Клиничко-токсиколошке анализе оснивањем смера усмереног на образовање медицинксих биохемичара. Матичност из области Токсиколошке хемије Фармацеутски факултет је остварио 1988. године. Треба истаћи да су међу првим докторским дисертацијама и магистарским тезама одбрањеним на новооснованом Фармацеутском факултету Универзитета у Београду, били управо радови из области токсикологије (1956. односно 1963. године). Такође, међу првим уведеним специјализацијама за потребе здравства на Фармацеутском факултету у Београду, уведена 1959. године, била је и специјализација из Токсиколошке хемије. До краја 2021. године укупно је одбрањено 20 магистарских теза, 30 докторских дисертације и више од 70 кандидата завршило је специјализацију из Токсиколошке хемије и 51 кандидат академску специјализацију Токсиколошка процена ризика.

Данас на Катедри раде четири редовна професора, три ванредна професора, један асистент са докторатом, као и три истраживача, два техничара и две спремачице. Поред већ поменутих имена која су свој радни век провела на Катедри, радили су и бројни сарадници, техничари и помоћно особље.