Опште информације

Шеф катедре: Редовни професор др сц. Марина Миленковић

 

Наставници Катедре за микробиологију и имунологију баве се наставним, научно–истраживачким и стручним радом.

Научно-истраживачка активност наставника Катедре за микробиологију и имунологију обухвата истраживања везана за имунски одговор на инфекцију и вакцине, механизме настанка и имуномодулацију аутоимунских и инфламаторних болести, испитивање цитотоксичности, антимикробне активности и утицаја на експресију фактора вируленције новосинтетисаних једињења и производа биљног порекла, и молекулске механизме резистенције на антибиотике. Ова истраживања остварују се учешћем наставника и сарадника Катедре на националним пројектима Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, пројектима Фонда за науку Републике Србије, пројектима Фонда за иновациону делатност Републике Србије, као и учешћем на међународним пројектима.

У оквиру Катедре за микробиологију и имунологију формирана је ГМП-сертификована Лабораторија за микробиолошка испитивања у којој се спроводе услужна испитивања лекова и медицинских средстава.
Катедра за микробиологију и имунологију организује и учествује у реализацији курсева континуиране едукације, као и у изради студентских научно-истраживачких радова и завршних радова.