Додатне информације и новости

Интензиван научно истраживачки рад на Катедри одвија се у неколико праваца чији је заједнички именитељ идентификација и евалуација серумских биомаркера карактеристичних за различите болести код одраслих и деце. Истраживачи са Катедре баве се испитивањем биомаркера липидног статуса, редокс баланса, као и ендокриних и хематолошких индикатора више патофизиолошких стања, те анализом њихове применљивости у свакодневној клиничко-лабораторијској пракси. Ангажовани су на већем броју националних и међународних научних пројеката и имају бројне публиковане научне радове и саопштења.

Фармацеутски факултет је 1987. год. склопио са Клиничким центром Србије „Споразум о регулисању јединственог радног односа и основама међусобне сарадње у области образовања и научноистраживачког рада“ по коме је Центар за медицинску биохемију Клиничког центра Србије наставна база Фармацеутског факултета и у коме је један део наставника Катедре за медицинску биохемију обављао послове из области здравства, образовања и научноистраживачког рада, а током више од тридесет година се изводила практична настава из великог броја предмета на ИАС Фармација – Медицинска биохемија.

У циљу унапређења рада Катедре за медицинску биохемију и њеном чвршћем повезивању са праксом, 2014. године се оснива Центар за лабораторијску медицину који почев од 2016. године своје активности изводи у Лабораторији за медицинско биохемијске анализе (ЛМБА) која решењем Министарства здравља РС испуњава услове за обављање одређених послова здравствене делатности. У ЛМБА се изводи део практичне наставе на ИАС Фармација - Медицинска биохемија, обавља се део стажа из специјализације из Медицинске биохемије, раде се анализе за потребе израде докторских дисертација и осталих научних истраживања и обављају се одређени послови здравствене делатности.

Запослени на Катедри за медицинску биохемију су посвећени унапређењу ваннаставне сарадње са студентима и њиховим удружењима и организацијама. Наставници и сарадници редовно учествују као ментори у реализацији студентских истраживачких радова, а одазивају се и свим позивима студентских удружења и узимају учешћа у научним и стручним скуповима које организују студенти. Такође, Катедра организује курсеве континуиране едукације и семинаре, а запослени су активни у стручним и научним удружењима у земљи и иностранству.

Наставници и сарадници су укључени у рад извршних одбора и радних група међународних (Европска федерација клиничке хемије и лабораторијске медицине – EFLM https://www.eflm.eu/ ) и националних (Друштво медицинских биохемичара Србије - ДМБС http://www.dmbj.org.rs/, Биохемијско друштво Србије – БДС http://www.bds.org.rs/, Српско друштво за митохондријалну и слободно-радикалску физиологију – СДМСРФ SDMSRF http://ssmfrp.edu.rs/home) удружења.