Историјат

Катедра  за медицинску биохемију Фармацеутског факултета основана је 1947. године под називом Институт за биохемију. У недостатку сопствених просторија, Институт је првобитно користио мали део простора Патофизиолошког института Медицинског факултета. Наредне 1948. године, Институт је добио вежбаоницу и три мање лабораторије у приземљу Патолошког института Медицинског факултета, али је овај простор упоредо користио и Институт за броматологију Фармацеутског факултета. У истим просторијама је тадашњи Институт за биохемију наставио са радом све до пресељења Фармацеутског факултета у нову зграду 1991. године.

У периоду до 1955. године на иницијативу и уз материјалну помоћ Фармацеутског друштва НР Србије, Институт је организовао неколико курсева за клиничке биохемичаре. Сем тога, на Институту се специјализовало неколико војних питомаца-официра. Институт је активно учествовао у раду Секције за санитарну хемију и одржавао блиске везе са клиничким биохемичарима, који су из свакодневне праксе обезбеђивали снабдевање материјалом потребним за студентске вежбе. Овакви контакти са медицинским биохемичарима запосленим у здравственим установама широм земље се интензивно одржавају и данас.

Први управник Института за биохемију био је проф. др Павле Трпинац. Од оснивања до 1960. године управник је, поред проф. Трпинца, била и доц. др Радмила Аврамов. Године 1960. за управника  и наставника биохемије изабран је проф. др Иван Беркеш, који се на тој дужности налазио све до пензионисања 1978. године, а чије је ангажовање у великој мери допринело унапређењу наставе, реализацији специјализације из медицинске биохемије, едукацији наставног кадра и развоју научно-истраживачке делатности. Од 1978. године до данас управници Катедре су били проф. др Боривоје Капетановић, проф. др Јованка Росић, проф. др Нада Мајкић-Сингх, проф. емеритус др Славица Спасић. проф. емеритус др Зорана Јелић-Ивановић, проф. др Весна Спасојевић-Калимановска и садашњи шеф Катедре, проф. др Наташа Богавац-Станојевић.

Од свог оснивања Катедра се бави извођењем и унапређивањем додипломске и последипломске наставе из медицинске биохемије. Настава на интегрисаним академским студијама на оба студијска програма континуирано се развијала захваљујући залагању и ентузијазму великог броја наставника и сарадника који су у њој учествовали од почетка рада Катедре до данас. Посебна пажња се одувек посвећује организацији и реализацији последипломских магистарских и докторских студија, што се огледа у плодном научно-истраживачком раду који траје у континуитету до данас,  као и у бројним одбрањеним магистарским тезама и докторским дисертацијама под менторством наставника са Катедре. На Катедри су реализовани и тренутно се реализују бројни научно-истраживачки пројекти које је финансирала Републичка заједница за науку (сада Министарство за просвету, науку и технолошки развој РС), а од скорије и Фонд за науку Републике Србије.  Међународна научна сарадња са сродним научно-истраживачким и стручним установама у земљи и иностранству се интензивно одвијала током целог развоја Катедре. Специјализација из медицинске биохемије организовано се изводи од 1953. године, а 1960. регулисана је законом као здравствена специјализација. Од 2012. године, на Катедри се изводи настава у оквиру академске специјализације модула Биохемијска дијагностика.

        * Подаци о историјату Катедре су преузети и адаптирани из књиге: Мајкић-Сингх Н, Ђурђевић Ј, Каварић Ј. Развој медицинске биохемије у Југославији. Издавач: Друштво медицинских биохемичара Југославије, 289 стр. , 1998, ID - 49393932.