Др сц. Силвана Петровић

Farmaceutski fakultet

Звање: редовни професор
Организациона јединицаКатедра за фармакогнозију
Адреса: Војводе Степе 450, 11221 Београд, Србија
Просторија: Б104
Телефон: +381 11 3951-322
Емаилsilvana.petrovic@pharmacy.bg.ac.rs

CV


Силвана Петровић је на Универзитету у Београду − Фармацеутском факултету дипломирала 1992. (9,81/10); магистарску тезу одбранила је 1995., а докторску дисертацију 1999. На Катедри за фармакогнозију запослена је од 1992.; у звању доцента од 1999., ванредног професора од 2004., и редовног професора од 2010. Шеф Катедре за фармакогнозију била је од 2007-2019.

Учествује у настави на ИАС из предмета Фармакогнозија, Фитотерапија, Анализа биљних дрога и препарата; на ДАС из предмета Одабрана поглавља фармакогнозије, Изолатибиљака: припрема, карактеризација и потенцијали коришћења и Валоризација етномедицинске примене биљака; на САС-Фармакотерапија у фармацеутској пракси из предмета Фитотерапија 1 и 2, на САС-Козметологија из предмета Биљни екстракти у козметичким производима;на Одсеку Фармација Медицинског факултета Универзитета у Бањалуци из предмета Фармакогнозија 1 и 2, Фитотерапија. На ДАС Биолошког факултета Универзитета у Београду: предмет Фармаколошка активност секундарних метаболита биљака. Ментор седам одбрањених докторских дисертација и једне одбрањене магистарске тезе. Ментор 82 дипломска/завршна рада.

Студијски је боравила 1997. (седам месеци) у Институту за фармацеутску биологију Универзитета Алберт-Лудвиг у Фрајбургу у Немачкој (стипендиста DAAD). Била је сарадник на седам научно-истраживачкихпројеката (од 1993.) које је финансирало Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије. Била је руководилац једног билатералног пројекта и сарадник на једном билатералном пројекту САНУ. Аутор/коаутор је преко 280 радова и саопштења, укључујући 89 радова у међународним часописима са СЦИ листе и 23 рада у националним часописима. Коаутор је једног регистрованог националног патента. Члан је уређивачког одбора међународног часописа Chemistry & Biodiversity. Рецензирала је велики број радова у међународним и националним часописима.

H-индекс: 20; без аутоцитата и коцитата: 19 (Scopus, 29.12.2021.).

Области истраживачког рада: хемијска и фармаколошка карактеризација биљака (екстраката и етарских уља); активношћу вођено изоловање и идентификација састојака биљака; хемосистематика.

Члан је по позиву Комисије за стављање у промет хуманих лекова АЛИМС-а. Експерт је АЛИМС-а и ЦАЛИМС-а. Одржала је велики број предавања на акредитованим курсевима континуиране едукације и стручним симпозијумима.

хттпс://орцид.орг/0000-0003-0787-3077


  • Ušjak Lj, Milutinović V M, Đorđić Crnogorac M J, Stanojković T P, Niketić M S, Kukić‐Marković J M, Petrović S D. Barks of three wild Pyrus taxa: phenolic constituents, antioxidant activity, and in vitro and in silico investigations of α‐amylase and α‐glucosidase inhibition. Chemistry & Biodiversity 2021; 18(10): e2100446.
  • Milutinović V, Niketić M, Krunić A, Nikolić D, Petković M, Ušjak Lj, Petrović S. Sesquiterpene lactones from the methanol extracts of twenty-eight Hieracium species from the Balkan Peninsula and their chemosystematic significance. Phytochemistry 2018; 154: 19-30.
  • Milutinović V, Niketić M, Ušjak Lj, Nikolić D, Krunić A, Zidorn C, Petrović S. Methanol extracts of 28 Hieracium species from the Balkan Peninsula – Comparative LC–MS analysis, chemosystematic evaluation of their flavonoid and phenolic acid profiles and antioxidant potentials. Phytochemical Analysis 2018; 29(1): 30-47.
  • Petrović S, Ušjak Lj, Milenković M, Arsenijević J, Drobac M, Drndarević A, Niketić M. Thymus dacicus as a new source of antioxidant and antimicrobial metabolites. Journal of Functional Foods 2017; 28: 114-121.
  • Petrović S, Drobac M, Ušjak Lj, Filipović V, Milenković M, Niketić M. Volatiles of roots of wild-growing and cultivated Armoracia macrocarpa and their antimicrobial activity, in comparison to horseradish, A. rusticana. Industrial Crops and Products 2017; 109: 398-403.
  • Popović V, Heyerick A, Petrovic S, Van Calenbergh S, Karalić I, Niketić M, Deforce D. Sesquiterpene lactones from the extracts of two Balkan endemic Laserpitium species and their cytotoxic activity. Phytochemistry 2013; 87: 102-111.
  • Stojković D, Petrović J, Soković M, Glamočlija J, Kukić-Marković J, Petrović S. In situ antioxidant and antimicrobial activities of naturally occurring caffeic acid, p-coumaric acid and rutin, using food systems. Journal of the Science of Food and Agriculture 2013; 93(13): 3205-3208.
  • Kukić J, Popović V, Petrović S, Mučaji P, Ćirić A, Stojković D, Soković M. Antioxidant and antimicrobial activity of Cynara cardunculus extracts. Food Chemistry 2008; 107(2): 861-868.
  • Rakić S, Petrović S, Kukić J, Jadranin M, Tešević V, Povrenović D, Šiler-Marinković S. Influence of thermal treatment on phenolic compounds and antioxidant properties of Oak acorns from Serbia. Food Chemistry 2007; 104(2): 830-834.
  • Đorđević S, Petrović S, Dobrić S, Milenković M, Vučićević D, Žižić S, Kukić J. Antimicrobial, anti-inflammatory, anti-ulcer and antioxidant activities of Carlina acanthifolia root essential oil. Journal of Ethnopharmacology 2007; 109(3): 458-463.