Иновациони ваучери

Испитивање потенцијалног антибактеријског деловања производа са 3ХФWЦ у ин витро/ин виво условима 

Извођач истраживачког пројекта

Катедра за микробиологију и имунологију, Фармацеутски факултет Универзитета у Београду на захтев Qуантум Цосметицс д.о.о., Београд, руководилац проф. Марина Миленковић.

Циљеви ин виво и ин витро истраживања

Испитивање утицаја формулације Хyперлигхт флуид фусион субцеллулар есентиал цомплеx (3ХФWЦ, спреј раствор) и 3ХФWЦ креме на зарастање инфицираних површинских рана на кожи пацова, применом стандардних бактериолошких тестова и ОМИС уређаја (оптомагнетиц имагинг спецтросцопy).

Испитивања антибактеријског деловања у ин витро условима 3ХФWЦ спреј раствора и 3ХФWЦ креме на раст и продукцију биофилма Цутибацтериум ацнес АТЦЦ 6919.

Верификација параметара ККС и брзине седиментације еритроцита на хематолошком бројачу MEK1305 и поређење иновативне методе за одређивање брзине седиментације еритроцита са класичном Westergren методом

Извођач истраживачког пројекта

Пројектом руководи асист. др сц. Тамара Гојковић (Катедра за медицинску биохемију). Фонд пројекта износи 1.594.560,00 рсд.

Циљеви истраживања

Пројекат је осмишљен да валидира и верификује хематолошке параметре на бројачу МЕК1305. Како апарат поседује иновативну методу за одређивање брзине седиментације еритроцита, за коју произвођач тврди да је бржа и једноставнија од класичне, пројектом је предвиђено да се изврши валидација и верификација методе, те поређење са методом златног стандарда (Westergren методом).