Маст. биохем. Јелена Максимовић

Farmaceutski fakultet

Звање: истраживач-сарадник
Организациона јединица: Катедра за медицинску биохемију
Адреса: Војводе Степе 450, 11221 Београд, Србија
Просторија: А 206
Телефон: + 381 11 3951-265
Емаил: jelena.gagic@pharmacy.bg.ac.rs

ЦВ


Јелена Максимовић (рођ. Гагић) је рођена 17.10.1995. године у Новом Саду, где је завршила основну школу и гимназију, као носилац Вукове дипломе. Основне академске студије уписала је 2014. године на Природно-математичком факултету у Новом Саду, Департман за хемију, биохемију и заштиту животне средине, образовни профил Дипломирани биохемичар. Добитница је Награда Универзитета за постигнут успех у току студија за школске године 2014-2018. Такође, од треће године студија носилац је стипендије за изузетно надарене ученике и студенте Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије. Провела је шест недеља на Технолошком универзитету у Грацу, током 2017. године, у оквиру Летње школе хемије. На четвртој години студија постала је стипендиста Фонда за младе таленте-„Доситеја“, што се наставило и наредне године, на мастер студијама. Активно је учествовала у промоцији науке младима кроз манифестације Ноћ истраживача (2016. и 2017) и Хемијски викенд (2018) године. Коаутор је саопштења представљеног на међународној конференцији у Португалу 2018. године. Исте године, завршила је основне академске студије са просеком 9,91 и уписала мастер студије биохемије на Природно-математичком факултету у Новом Саду. Летњи семестар мастер студија провела је на Ерасмус+ размени на Институту за биохемију, на Технолошком универзитету у Грацу, у Аустрији, у току које је радила своју мастер тезу. Мастер студије завршила је 2019. године са просеком 10,00, а 2020. године уписала је докторске академске студије на Катедри за медицинску биохемију, на Универзитету у Београду - Фармацеутском факултету, где је 2021. године изабрана у звање истраживач-приправник. У октобру 2021. похађала је ПхД курс qПЦР, на Роскилде Универзитету, у Данској, у оквиру ЕУ ЦОСТ Ацтион ЦардиоРНА. Члан је Друштва медицинских биохемичара Србије. Коаутор је 2 рада у међународним часописима. Тренутно је на четвртој години докторских студија модул-Медицинска биохемија на Фармацеутском факултету, Универзитета у Београду. На седници Наставно-научног већа Фармацеутског факултета одржаној 22.06.2023. године, донета је одлука о прихватању теме и одређивању ментора докторске дисертације Јелене Максимовић (рођ. Гагић) под називом ,,Биохемијски и генетски маркери синтезе, преузимања, ефлукса и ћелијског метаболизма холестерола код пацијената са колоректалним карциномом”. Јелена Максимовић је на седници Изборног већа Фармацеутског факултета, одржаној 23.11.2023. изабрана у звање истраживач-сарадник.

  • Зељковиц, А., Михајловиц, М., Вујциц, С., Гузоњиц, А., Муњас, Ј., Стефановиц, А., Котур-Стевуљевиц, Ј., Риззо, М., Богавац-Станојевиц, Н., Гагић, Ј., Костадиновиц, Ј., Векиц, Ј. (2023). Тхе Проспецт оф Геномиц, Трансцриптомиц, Епигенетиц анд Метаболомиц Биомаркерс фор Тхе Персонализед Превентион оф Тyпе 2 Диабетес анд Цардиовасцулар Дисеасес. Цуррент Васцулар Пхармацологy 21(3).
  • Сопић, М., Нинић, А., Муњас, Ј., Миљковић, М., Ерцег, С., Гузоњић, А., Гагић, Ј., Богавац-Станојевић, Н., Котур-Стевуљевић, Ј. (2022). Цханге оф трансцриптомиц сигнатуре ин субцутанеоус адипосе тиссуе индуцед бy wеигхт лосс. Биологиа Сербица, 44(1).