Др сц. Мирјана Марчетић

Mirjana Marcetic, PhD

Звање: Ванредни професор
Организациона јединица: Катедра за фармакогнозију
Адреса: Војводе Степе 450, 11221 Београд, Србија
Просторија: Б104
Телефон: +381 113951358
Емаил: mirjana.marcetic@pharmacy.bg.ac.rs


CV


Мирјана Марчетић је дипломирала 1999. године и 2006. године одбранила магистарску тезу под називом "Хемијски састав, антиоксидантна и антимикробна активност етарског уља и екстраката листа, коре и плода ловора, Laurus nobilis L., Lauraceae". Докторску дисертацију под називом "Варијабилност састава и биолошка активност етарског уља врсте Seseli rigidum Waldst. & Кit. (Apiaceae)" одбранила је 2014. године на Фармацеутском факултету у Београду.

Од априла 2001. године запослена је као сарадник на Катедри за фармакогнозију Фармацеутског факултета у Београду, од 2007. године као асистент, аод 2014. године радила је као сарадник у настави. Од маја 2016. године у звању је доцента за ужу научну област Фармакогнозија.

На Катедри за фармакогнозију учествује у организацији и извођењу теоријске и практичне наставе у оквиру интегрисаних академских студија из обавезног предмета Фармакогнозија, Фитотерапија и изборног предмета Анализабиљнихдрогаипрепарата.

Такође, учествује у извођењу наставе на докторскимакадемскимстудијама, на предметима Одабрана поглавља фармакогнозије, Критички преглед литературе и Вештина комуникације и презентације.

Од 2012/13. год. учествује у реализацији Специјалистичких академских студија Фармакотерапија у фармацеутској пракси у радионицама на обавезним предметима Фитотерапија I и II.

Активно учествује у експерименталном раду са студентима на свим нивоима студија. Била је ментор 22 одбрањена завршна рада и члан комисија за одбрану 93 дипломска/завршна рада интегрисаних академских студија, као и ментор осам студентских истраживачких радова у оквиру активности Центра за научно-истраживачки рад студената Фармацеутског факултета, Универзитета у Београду.

Од 2008. године учествовала је на два пројекта Министарства просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије. Објавила је 25 научних радова у међународним часописима са СЦИ листе, 5 радова у часописима националног значаја и имала преко 50 саопштења на међународним и националним скуповима.

Истраживачки интерес је усмерен на састав, варијабилност и хемотаксономски заначај етарских уља, као и биолошка активност биљних дрога и потврда њихове традиционалне примене.

  • Ilić T, DodevskaM, Marčetić M, Božić D, KodranovI, Vidović B. Chemical Characterization, Antioxidant and Antimicrobial Properties of Goji Berries Cultivated in Serbia. Foods 9 (2020), 1614; doi:10.3390/foods9111614.
  • Rakić S, Janković S, Marčetić M, Rajićić V, Rakić R, Rakić V, Kolarić Lj. Functional properties of wheat kernels (Triticum aestivum L.) during storage. J Stored Prod Res 87 (2020), 101587; doi:10.1016/j.jspr.2020.101587.
  • Škobić S, Marčetić M, Kundaković-Vasović T, Crnobarac J. Nitrogen fertilization and the essential oils profile of the rhizomes of different sweet flag populations (Acorus calamus L.) Ind Crop Prod 142 (2019), 111871; doi:10.1016/j.indcrop.2019.111871.
  • Marčetić M, Kovačevoć N, Lakušić D, Lakušić B. Habitat-related variation in composition of the essential oil of Seseli rigidum Waldst. & Kit. (Apiaceae). Phytochemistry 135 (2017), 80-92; doi:10.1016/j.phytochem.2016.12.004.
  • Ilic M, Marčetić M, Zlatković B, Lakušić B, Kovačević N, Drobac M. Chemical Composition of Volatiles of Eight Geranium L. Species from Vlasina Plateau (South Eastern Serbia). Chem Biodivers. 17 (2020), e1900544; doi: 10.1002/cbdv.201900544.
  • Pavlović D, Veljković M, Stojanović N, Gočmanac-Ignjatović M, Mihailov-Krstev T, Branković S, Sokolović D, Marčetić M, Radulović N, Radenković M. Influence of different wild-garlic (Allium ursinum) extracts on the gastrointestinal system: spasmolytic, antimicrobial and antioxidant properties. J Pharm Pharmacol 69 (2017), 1208–1218; doi: 10.1111/jphp.12746.
  • Marčetić M, Milenković M, Lakušić D, Lakušić B. Chemical Composition and Antimicrobial Activity of the Essential Oil and Methanol Extract of Hypericum aegypticum subsp. webbii(Spach) N. Robson. Chem Biodivers 13 (2016), 427-436; doi: 10.1002/cbdv.201500119.
  • Zbiljić M, Lakušić B, Marčetić M, Bogdanović S, Lakušić D. Morphological and chemical evidence of Teucrium × rohlenae K.Malý (Lamiaceae), a new hybrid in Croatia. Acta Botanica Croatica 80 (2021), 48-55; doi:10.37427/botcro-2020-033
  • Marčetić M, Suručić R, Kovačević N, Lakušić D, Lakušić B. Essential oil composition of different parts of endemic species Seseli gracile Waldst. & Kit. (Apiaceae) from natural and cultivated conditions. J. Serb. Chem. Soc. 82 (2017), 815-824; doi: 10.2298/JSC170320059M. 
  • Rakić S, Janković S, Marčetić M, Živković D, Kuzevski J. The impact of storage on the primary and secondary metabolites, antioxidant activity and digestibility of oat grains (Avena sativa). J Funct Foods 7 (2014), 373-380; doi:10.1016/j.jff.2014.01.022